Скалните петроглифи (издълбани в камъка надписи и рисунки) край Мездренското село Царевец са отдавна известни, както на научните среди, така и на обществеността.

Затова и когато от National Geographic България пожелаха да напишат статия за тях и помолиха Краси Андонов да направи снимките, целият екип на Светлина и Култ се включи.

Самите петроглифи до село Царевец са разположени в нишите на два съседни скални венеца на левият бряг на река Искър и са датирани 12-13 век по надписите в тях, описващи реални исторически събития.

В село Царевец освен на тези скали, има подобни надписи и по камъните използвани за строежа на старата им църква. Дали така са донесени или са добавени по-късно е трудно да се каже.

Още по-малко хора знаят, че по поречието на река Искър има повече от едно място с такива графити. Такова, описано добре от историци е недалеч от известното с природните си забележителности село Карлуково. Всъщност, до също толкова известната психиатрична клиника до селото.

Дори след излизането на статията, ние не се спряхме. Фактът, че петроглифите са сходни и на същата страна на реката ни подсказа модел. И със малко допълнително четене ималко повече ходене, успяхме да открием още едно подобно място, между вече известните две.

Наистина там графитите са по-малко, но за разлика от другите места има повече нарисувани с охра и запазени от атмосферните влияния под скалите.

Независимо от известността си, обаче петроглифите за силно застрашени от „доброжелатели“. Криво разбраното родолюбие поставя акцента върху видимостта на написаното и изобразеното, а не на съдържанието и ценноста им и много от петроглифите са „подчертани“ с маркер. Така цялата им историческа значимост е унищожена за сметка на туристическата привлекателност…

Ще ви оставим да разгледате снимките без повече коментари.